Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, kloven, likdoorns, voetwratten, voetschimmel, nagelschimmel en ingroeiende nagels.

Luister naar uw voeten !!

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Wat kan Danicare voor u betekenen?

Tot de werkzaamheden bij een complete behandeling behoren onder andere het op de juiste wijze knippen en frezen van nagels, nagelproblemen oplossen, overtollig eelt en likdoorns verwijderen, het geven van adviezen en het opsporen en zoveel mogelijk wegnemen van de klachten aan uw voeten.

Voet relaxed behandeling 60 minuten
Deze behandeling bestaat uit een voetbad, voetscrub, voet en onderbeen massage, verkoelend voetmasker en een voetbalsem.

Voet relaxed plus
Deze behandeling bestaat uit een complete pedicurebehandeling + een voet relaxed behandeling.

Prijslijst

Complete pedicurebehandeling € 26,50
Korte voetbehandeling (vanaf) € 12,50
   
Teennagels lakken € 7,50
Teennagels lakken + potje lak € 12,95
Nail art teennagels € 18,95
Nail art teennagels + potje lak € 24,50
   
Voet relaxed behandeling 60 min. € 34,95
Voet relaxed plus € 54,95

Voet en onderbeen massage bij Pedicure & Schoonheidssalon Danicare


Eelt

Eelt aan de voeten als bescherming
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook zo'n beschermlaag bijv. op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: 'drukpunten'.
Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt. Dit eelt kan door de pedicure worden terug gebracht tot de normale dikte.

Heeft u last van overmatig eelt dan wordt u geadviseerd een pedicure te bezoeken. Deze zorgt niet alleen voor het eenvoudig verwijderen van overtollig eelt, waardoor u weer op 'wolken' loopt, maar die kan ook de oorzaken daarvan bepalen en eventueel advies geven.


Kloven

Droge kloven aan de hiel
Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan bloeden en zelfs ontsteken. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.

Vochtige kloven tussen of onder de tenen:
Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Dit kan verholpen worden met speciale voetschimmeltictuur en daarbij is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden.

Wat doet de pedicure om genezing te bevorderen
Bij droge kloven  wordt zoveel mogelijk overtollig eelt verwijderd, met name de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie zal de schimmel bestreden moeten worden, in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.

de pedicure geeft u advies om de huid intensief te verzorgen met een (kloven) crème. Deze zorgt ervoor dat de huid niet meer uitdroogt en dus minder makkelijk kan scheuren.

Likdoorns

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen of een standafwijking op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Likdoorns komen op verschillende plekken voor. meest voorkomende plekken zijn, zijkant kleine teen, tussen de kleine teen en die daarnaast, topjes van de tenen en onder de bal van de voet. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen zodat u weer zonder pijn kunt lopen.
Voetwratten

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden -net als wratten op andere plaatsen van het lichaam- veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat.

Hoe herken je een voetwrat
Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

Soorten voetwratten
Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De gewone wrat komt meestal voor op jongere leeftijd. Er zijn verschillende soorten wratten, waaronder de ouderdomswrat. Het is een bruinachtige woekering van diverse afmetingen en kan overal op de huid voorkomen, ook op de voeten. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.

Niet behandelen
De pedicure kan een wrat niet behandelen daarvoor kunt u contact opnemen met de huisarts.


Voetschimmel

Ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Veel mensen hebben last van deze -jeukende- huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt. Bezoek regelmatig een pedicure, deze kan in een vroeg stadium schimmel herkennen. Zo kan een eenvoudigde behandeling nog afdoende zijn.

Hoe herken je huidschimmel (zwemmerseczeem)
Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten.Het begint vaak met blaasjes en (door jeuken krabben) het kapot gaan van de huid. Deze infectie is net als de nagelschimmel zéér besmettelijk.

Wat is de oorzaak van huidschimmel
Ze wordt opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Behandeling
In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmel-tinctuur nog afdoende zijn. Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodendespray en de sokken dienen op 60 graden en binnenste buiten gewassen te worden. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet.
In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

De pedicure
Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een 'must' wanneer u wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen uw huid maar ook uw nagels aangetast raken. De pedicure inspecteert uw voeten en geeft adviezen om de voeten en voethuid in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.

Voorzorgsmaatregelen om een schimmel te voorkomen:

 • Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een zure pH waarde.
 • Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
 • Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen.
 • Draag schoenen die ventileren.
 • Ben uw vatbaar voor schimmels gebruik dan een schimmeldodende voetcrème.
 • Draag badslippers in openbare ruimtes.

Nagelschimmel

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van de zogenaamde 'kalknagels'. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

Hoe vaak komt het voor
In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe zien schimmelnagels er uit
Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op 'avontuur' en zullen ook de andere nagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:
 • verkleuring van één nagel in wit/geel,
 • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin;
 • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig;
 • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.

Hoe ontstaan schimmelnagels
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus makkelijk mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna's. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af,
 • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels,
 • droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen smeer ze desnoods in met een voetcrème om de ph waarde weer op peil te brengen,
 • draag bij voorkeur sokken van wol of katoen, liefst zonder naden,
 • draag goed passende - leren - schoenen die ventileren,
 • wissel schoenen regelmatig,
 • draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.

Behandeling van schimmelnagels
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden en je kunt andere er mee besmetten. De schimmelnagels kunnen door de pedicure dunner gefreest worden voor een mooier aangezicht maar ook een tinctuur kan er voor zorgen dat de schimmel verdwijnt. Behalve de nagel moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodendespray en de sokken dienen op 60 graden en binnenste buiten gewassen te worden. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet.


Ingroeiende nagels

Ingroeiende nagels: een pijnlijke aandoening - vaak aan de grote teennagel - die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De pedicure kan u meestal direct van de pijn af helpen en tips geven om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels:

 • Slecht passende schoenen
  Zijwaartse druk van te smalle schoenen dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
 • Verkeerd knippen
  Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen.

  Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Ook weer om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt en dat geeft pijn en kan gaan ontsteken.
 • Afwijkende ronde nagelvorm ook wel tunnelnagels genoemd
  Te ronde nagelstand die er voor zorgt dat de nagelranden in de huid gaan steken en vast kunnen gaan zitten. Door de nagels regelmatig goed te laten knippen en vrezen bij de pedicure kunnen problemen verholpen en voorkomen worden.

Verloop
In veel gevallen speelt één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking en in het ergste geval een bacteriële infectie. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Behandeling
U wordt geadviseerd niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en afgerond wordt zodat deze niet meer in de huid kan steken. Bovendien kan de pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen.

Voorkomen beter dan genezen
Dit gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen.

 • knip teennagels altijd recht en niet te kort,
 • Knip nooit hoekjes van de teennagel te rond af,
 • vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels,
 • draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte.

Niet wachten
Tenslotte adviseren wij u om niet te lang te wachten met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.